22 DECEMBER 2023
Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα
ΥΛΙΚΑ
1/2 φλ. βούτυρο
1 φλ. καστανή ζάχαρη
1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. baking powder
2 αβγά
1/4 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κ.γ. πιπέρι
1/4 κ.γ. ginger
1/4 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
1/4 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
2 φλ. τριμμένη φρυγανιά
1 φλ. σουλτανίνες
1 φλ. μαύρη σταφίδα
1/2 φλ. αποξηραμένα cranberries
1 μήλο, τριμμένο στον τρίφτη
ξύσμα ενός πορτοκαλιού (ή λεμονιού)
χυμός από ένα πορτοκάλι, ανακατεμένο με 150ml brandy (ή ρούμι)
3 κ.σ. φλούδες πορτοκαλιού γλασέ, ψιλοκομμένες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτυρώνετε τη μεταλλική φόρμα της πουτίγκας και στρώνετε τον πάτο με ένα κερωμένο χαρτί. Βουτυρώνετε και το χαρτί.
Χτυπάτε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το αλεύρι, τα αβγά και τα μπαχαρικά μέχρι να αναμειχθούν. Στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά.
Βάζετε το μείγμα στο βουτυρωμένο μπολ και ισιώνετε από πάνω.
Κόβετε μια λαδόκολλα στο μέγεθος της κορυφής, την βουτυρώνετε και τοποθετείτε πάνω από το μείγμα της πουτίγκας.
Καλύπτετε τη λαδόκολλα με ένα αλουμινόχαρτο, αρκετά μεγάλο ώστε να καλύψει το πάνω μέρος του μπολ.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C.
Τοποθετείτε τη φόρμα σε ένα βαθύ ταψί, στο οποίο ρίχνετε καυτό νερό τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει μέχρι τη μέση της φόρμας. Ψήνετε τη πουτίγκα για περίπου 2 1/2 ώρες.
Βγάζετε τη φόρμα από το φούρνο και αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα. Αφήνετε σε ένα δροσερό μέρος για να κρυώσει.
Ξεφορμάρετε και περιχύνετε την πουτίγκα με το brandy ή ρούμι και προσεκτικά την ανάβετε. Όταν οι φλόγες σβήσουν, είναι έτοιμη για να την κόψετε και να τη σερβίρετε.
Η πουτίγκα σας είναι έτοιμη. Καλή όρεξη!