10 JUNE 2024
Ψητός μπακαλιάρος με σάλτσα romesco
ΥΛΙΚΑ
4 φιλέτα μπακαλιάρου
1/2 φλ. ψητά, ανάλατα φουντούκια
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
1 1/4 φλ. στραγγισμένες ψητές κόκκινες πιπεριές
1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και λίγος παραπάνω για το σερβίρισμα
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. ντοματοπολτός
1/4 κ.γ. μπούκοβο
1/2 φλ. συν 1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. πάπρικα
αλάτι
μαύρο πιπέρι
ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπλέντερ χτυπάτε ελαφρώς τα φουντούκια και το σκόρδο μέχρι να κοπούν σε χοντρά κομμάτια.
Προσθέτετε ψητές πιπεριές, μαϊντανό, ξύδι, πελτέ ντομάτας, μπούκοβο, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα. Επεξεργάζεστε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα. Δοκιμάζετε και προσθέτετε περισσότερο μπούκοβο, αν χρειάζεται. Αλτοπιπερώνετε.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα. Απλώνετε το λάδι σε όλο τον μπακαλιάρο. Αλατοπιπερώνετε γενναιόδωρα.
Προθερμαίνετε για 5 λεπτά μια σχάρα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Καθαρίζετε και λαδώνετε τις σχάρες με ελαιόλαδο. Ψήνετε τον μπακαλιάρο, σκεπασμένο, για περίπου 6 λεπτά ανά πλευρά. Μεταφέρετε τον μπακαλιάρο σε μια πιατέλα.
Ρίχνετε λίγη σάλτσα romesco πάνω από τον μπακαλιάρο. Πασπαλίζετε με μαϊντανό. Σερβίρετε μαζί με την υπόλοιπη σάλτσα.