16 FEBRUARY 2019
Τριφτή μηλόπιτα με μαύρα μούρα
ΥΛΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ ΒΑΣΗΣ
Λιωμένο βούτυρο, για επάλειψη σκευών
6 μήλα Φούτζι (περίπου 1kg)
220γρ (1 κούπα) άχνη ζάχαρη
60ml (¼ κούπας) νερό
150γρ. κατεψυγμένα μαύρα μούρα, αποψυγμένα σύμφωνα με τις οδηγίες, στεγνωμένα σε χαρτί κουζίνας
Παγωτό βανίλια (προαιρετικά) για σερβίρισμα
ΥΛΙΚΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ
55γρ. (¼ κούπας, σφιχτά γεμάτη) καστανή ζάχαρη
50γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. αλεύρι
5 μπισκότα digestive, αλεσμένα
2 κ.σ. νιφάδες βρώμης
2 κ.σ. νιφάδες καλαμποκιου (κορν φλέικς)
1 ½ κ.σ. τριμμένη καρύδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Αλείψτε ένα πυρέξ με το λιωμένο βούτυρο.
Τοποθετήστε τα μήλα, τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι κανέλας σε ένα μέτριο προς μεγάλο κατσαρολάκι. Φέρτε το μείγμα σε βρασμό πάνω σε μέτρια φωτιά. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό, σιγοβράστε χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας περιστασιακά με μία ξύλινη κουτάλα, για 10 λεπτά ή μέχρι οι φέτες των μήλων να μαλακώσουν αλλά να διατηρούν το σχήμα τους.
Εντωμεταξύ για να φτιάξετε την τριφτή επικάλυψη, τοποθετήστε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το αλεύρι σε ένα μέτριο μπολ. Χρησιμοποιήστε τα ακροδάχτυλά σας για να “τρίψετε” το βούτυρο στο μείγμα έως ότου μετατραπεί σε καλοσχηματισμένα ψιχουλάκια. Ανακατέψτε στο μείγμα τα μπισκότα, την βρώμη, τις νιφάδες καλαμποκιού και την καρύδα.
Στραγγίξτε το μείγμα των μήλων και πετάξτε το ξυλάκι κανέλας. Απλώστε το μισό μείγμα πάνω από τη βάση του βουτυρωμένου πυρέξ. Διασκορπίστε τα μισά μαύρα μούρα πάνω από το μείγμα μήλων. Επαναλάβετε τη διαδικασία με ακόμα μία στρώση μείγματος μήλων και μαύρων μούρων.
Τοποθετήστε από πάνω με ένα κουτάλι ομοιόμορφα το μείγμα με τα ψιχουλάκια και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά. Σερβίρετε με παγωτό βανίλια.