09 MAY 2018
Ρολά μελιτζάνας με γέμιση τυριού & κινόα
ΥΛΙΚΑ
Για τις μελιτζάνες
3 μέτριες μελιτζάνες
1 κ.γ. σπόρους κύμινου, καβουρδισμένους
1 πρέζα αλάτι
4 ½ κ. σ. ελαιόλαδο
Για την κινόα & τη γέμιση τυριού
100γρ. κινόα
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. πάστα τζίντζερ & σκόρδου
¼ κ.γ. σκόνη τούμερικ (κάρι)
¼ κ.γ. σκόνη τσίλι
100γρ. φρέσκο τυρί (paneer, ricotta, farmer’s cheese)
1 κ.γ. πικάντικο ινδικό μίγμα μπαχαρικών (garam masala)
¼ ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
λίγο ηλιέλαιο
1 κ.γ. αλάτι
Για τα τραγανά λαχανικά
1 παντζάρι, χοντρά τριμμένο
2 καρότα, χοντρά τριμμένα
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύνετε και μαγειρέψτε την κινόα (όπως αναγράφεται στο πακέτο οδηγιών), χρησιμοποιώντας νερό ή ζωμό λαχανικών.
Ανακατέψτε τα 3 ½ κουτάλια ελαιόλαδου με τους καβουρδισμένους σπόρους κυμίνου και το αλάτι σε ένα μπολ.
Κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος, σε φέτες πάχους 4 χιλ. Αλείψτε τις φέτες μελιτζάνας γενναιόδωρα με τη μαρινάδα του ελαιόλαδου.
Τοποθετήστε μία γκριλιέρα ή ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις κάψει το λάδι, τηγανίστε τις μελιτζάνες για περίπου 2-3 λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
Μόλις τηγανιστούν οι μελιτζάνες τοποθετήστε τις σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Για τη γέμιση με τυρί και κινόα, τοποθετήστε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το ηλιέλαιο. Μόλις κάψει το λάδι, σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκαφέ χρώμα.
Προσθέστε την πάστα τζίντζερ-σκόρδου, το τούμερικ, το αλάτι, το τσίλι και σοτάρετε για ακόμα 2 λεπτά.
Προσθέστε τη μαγειρεμένη κινόα και μαγειρέψτε για ακόμα 5-7 λεπτά, ενώ στη συνέχεια προσθέτετε το τριμμένο τυρί και τραβήξτε το τηγάνι από τη φωτιά. Γαρνίρετε με το πικάντικο ινδικό μίγμα μπαχαρικών και τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Τοποθετήστε τις φέτες μελιτζάνας σε έναν δίσκο κοπής. Απλώστε μία «γενναία» στρώση της γέμισης σε κάθε φέτα και πασπαλίστε με τα τριμμένα λαχανικά. Τυλίξτε (ρολάρετε) την κάθε φέτα μελιτζάνας ώστε να σχηματιστεί ένα όμορφο ρολάκι.
Τοποθετήστε τα ρολά μελιτζάνας σε μία πιατέλα και σχηματίστε ένα «λοφάκι» με τα διαθέσιμα ρολά.