30 AUGUST 2019
Πως να έχετε φρέσκια σάλτσα ντομάτας όλο τον χρόνο
ΥΛΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλύνετε τις ντομάτες και καθαρίστε τις. Αφαιρέστε τους σπόρους και τη φλούδα.
Πολτοποιήστε τις ντομάτες και τοποθετήστε τις σε μια κατσαρόλα μαζί με το αλάτι και αφήστε τις μέχρι να πάρουν μία βράση.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί το ⅓ του μείγματος, περίπου 45 λεπτά. Αν σε οποιοδήποτε σημείο το μείγμα αρχίσει να κολλάει, χαμηλώστε κι άλλο τη θερμοκρασία και ανακατέψτε περισσότερο.
Εντωμεταξύ, γεμίστε έναν βραστήρα με νερό και αποστειρώστε τα βάζα και τα καπάκια βράζοντάς τα για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Έπειτα, αφαιρέστε τα με μία λαβίδα και αφήστε τα να στεγνώσουν αλλά όχι να κρυώσουν.
Προσθέστε 1 κ.σ. από τον χυμό λεμονιού στο κάθε βαζάκι.
Αδειάστε τη σάλτσα ντομάτας στα ζεστά βαζάκια, αφήνοντας 2-3 εκατοστά άδειο χώρο.
Κλείστε καλά τα καπάκια και τοποθετήστε τα κλειστά βαζάκια στον βραστήρα σε χαμηλή θερμοκρασία. Βράστε για 40 λεπτά. Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 2 εκατοστά νερού πάνω από τα βαζάκια οπότε φροντίστε να προσθέσετε νερό αν χρειαστεί.
Αφαιρέστε τα βαζάκια και αφήστε τα να κρυώσουν. Αποθηκεύστε τα σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος (πχ ένα ντουλάπι) μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.