29 JANUARY 2021
Πατάτες φούρνου hasselback με φοντύ τυριών
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες baby
50 γρ βούτυρο, λιωμένο
12 μικρά φύλλα δάφνης
1 ολόκληρο σκόρδο, κομμένο οριζόντια
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
2 κ.σ. ξύδι
1 πρέζα ζάχαρη
200 γρ τυρί ρακλέτ τριμμένο
100 γρ τυρί έμενταλ τριμμένο
125 ml κρέμα γάλακτος
125 ml ξηρό λευκό κρασί
2 σταγόνες μπράντυ
Πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας (ρόκα, λόλα, γαλλική, σπανάκι κλπ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C. Κόψτε κάθετες φέτες κατά μήκος κάθε πατάτας, όχι σε όλη την έκταση και σε απόσταση 2 εκατοστά. Τοποθετήστε τις πατάτες στην κατσαρόλα και αλείψτε με το μισό από το λιωμένο βούτυρο.
Τοποθετήστε τα φύλλα δάφνης ανάμεσα στα κενά στις πατάτες, τοποθετήστε ανάμεσα και το σκόρδο και αλατοπιπερώστε καλά με θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ψήνετε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, αλείφετε ξανά με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
Εν τω μεταξύ, βάλτε το κομμένο κρεμμύδι σε ένα μπολ μαζί με το ξύδι, τη ζάχαρη και μερικές πρέζες αλατιού. Αφήνετε στην άκρη.
Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες, αφαιρέστε τες από τον φούρνο. Πασπαλίστε τες με το μισό τριμμένο τυρί, απλώστε πάνω τη μισή κρέμα γάλακτος και το κρασί και μετά τοποθετήστε το μισό κρεμμύδι. Κρατήστε τον αντίχειρά σας πάνω από το μπουκάλι μπράντυ και πασπαλίστε το. Επαναλάβετε τα στρώματα με το υπόλοιπο τυρί, την κρέμα γάλακτος, το κρασί και το κρεμμύδι και προσθέστε λίγο ακόμα μπράντυ.
Καλύψτε το σκεύος σας με ένα καπάκι και τοποθετήστε πάλι στον φούρνο για 10-15 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί, στη συνέχεια αφαιρέστε το καπάκι και ψήστε για 10-15 λεπτά ακόμα μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Σερβίρετε με πράσινη σαλάτα στο πλάι.