11 APRIL 2023
Πασχαλινό Τσουρέκι
ΥΛΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά μέσα στο γάλα και προσθέτετε 3 κουταλιές αλεύρι, 2 κουταλιές ζάχαρη και αλάτι. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε ένα ζεστό δωμάτιο.
Σε μία λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι, το μαχλέπι, το γλυκάνισο και τη μαστίχα.
Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Στη λεκάνη με το αλεύρι, δημιουργείτε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτετε το μείγμα των αβγών.
Λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το μισό στο αλεύρι. Προσθέτετε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνετε αρκετή ώρα πολύ καλά μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα, σκεπάζοντάς την με μία καθαρή πετσέτα και από πάνω με κουβέρτες για να έχει πολλή ζέστη.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, ρίχνετε το υπόλοιπο βούτυρο και ξαναζυμώνετε.
Την ξανατοποθετείτε σε ζεστό περιβάλλον, για 2 ώρες.
Παίρνετε 3 κομμάτια ζύμης, τα πλάθετε σε φιτίλια και πλέκετε πλεξούδες. Τις τοποθετείτε τη μία δίπλα στην άλλη μέσα σε μια κυκλική φόρμα ψησήματος και τοποθετείτε τα 3 αβγά σε ίσες μεταξύ τους αποστάσεις. Πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά.