ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ (0)
Δωρεαν μεταφορικα σε ολη την Αθηνα & τον Πειραια

13 DECEMBER 2023

Μηλόπιτα

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150γρ. βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κύβους

70γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

100 – 120γρ. παγωμένο νερό 

 

Για τη γέμιση

6-7 μήλα μεσαίου μεγέθους, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους

100γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

80γρ. βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

3 κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ

 

Για το γαρνίρισμα

1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (προαιρετικά, για πασπάλισμα από πάνω)

2 μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες

60γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο

95 ΛΕΠΤΑ
6 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 3
0kcal

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1

Σε ένα μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.

2

Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κύβους και ‘’χτυπάμε’’ το μείγμα μέχρι να μοιάζει με χοντρό τρίμμα.

3

Προσθέτουμε σιγά σιγά παγωμένο νερό, μια κουταλιά της σούπας τη φορά, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.

4

Τυλίγουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

5

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα μαζί με τη ζάχαρη και το βούτυρο. Αφήνουμε να ψηθούν τα μήλα και προσθέτουμε κανέλα, μοσχοκάρυδο, αλάτι και κορνφλάουρ. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

6

Με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη και την στρώνουμε σε μία ταρτιέρα.

7

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε την τάρτα για 20 λεπτά.

8

Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την γεμίζουμε με το μείγμα των μαγειρεμένων μήλων.

9

Στη συνέχεια κόβουμε 2 μήλα σε λεπτές φέτες και τα στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τη γέμιση.

10

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και προσθέτουμε τα καβουρδισμένα κουκουνάρια. Ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά στους 180°C.

11

Όταν θα έχει ψηθεί η μηλόπιτα την βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και να δέσει η γέμιση και στη συνέχεια την κόβουμε.

12

Fun Fact! Μηλόπιτα tatin: Η φημισμένη μηλόπιτα που μαγειρεύτηκε... κατά λάθος! Γίνεται να φτιάξεις ένα γλυκό κατά λάθος; Λέγεται ότι δημιουργήθηκε τυχαία τη δεκαετία του 1880 στο «Hotel Tatin», το οποίο διηύθυναν οι αδερφές Στεφανί και Καρολίν Τατέν. Η Στεφανί, που είχε αναλάβει τα καθημερινά κουζινομαγειρέματα, ξεκίνησε να φτιάχνει μια παραδοσιακή μηλόπιτα, αλλά κουρασμένη όπως ήταν, ξεχάστηκε και παράψησε τα μήλα μες στο βούτυρο και τη ζάχαρη. Όταν αντιλήφθηκε τη μυρωδιά της καμένης καραμέλας ήταν πια αργά. Σε μια προσπάθεια να σώσει το γλυκό, σκέπασε τα παραψημένα μήλα με τη ζύμη, καλύπτοντας τη γέμιση με τη βάση και έριξε την ανάποδη πίτα για λίγο στο φούρνο. Στη συνέχεια την ξεφόρμαρε, γυρίζοντας την απ’ την καλή, και τη σέρβιρε στους πελάτες. Ενώ περίμενε διαμαρτυρίες, προς μεγάλη της έκπληξη οι πελάτες ενθουσιάστηκαν με το αποτέλεσμα. Η ανάποδη μηλόπιτα tatin εξελίχτηκε σε εμβληματικό γλύκισμα του ξενοδοχείου και εντάχθηκε μόνιμα στο μενού.

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι!