17 MAY 2023
Λαδένια Κιμώλου
ΥΛΙΚΑ
550 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
280 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά
1/2 κ.γ. αλάτι
150 ml ελαιόλαδο
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 μέτρια, ξερά κρεμμύδια
3 μεγάλες ντομάτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε σε μίξερ ή με ένα σύρμα χειρός την μαγιά, το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και 100 γρ. από το συνολικό αλεύρι.
Σκεπάζετε το μίγμα με μεμβράνη και μετά με μια πετσέτα και αφήνετε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, 4 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο και ζυμώνετε.
Ξανασκεπάζετε το ζυμάρι με μεμβράνη και πετσέτα για 30-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
Λαδώνετε τον πάτο ενός μέτριου ταψιού και απλώνετε το ζυμάρι.
Απλώνετε τον πελτέ ντομάτας επάνω στο ζυμάρι.
Κόβετε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε φέτες, τα τοποθετείτε σε ένα μπολ και τα αλατίζετε. Στη συνέχεια, απλώνετε τα κρεμμύδια και από πάνω τοποθετείτε τις ντομάτες, ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια.
Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 1 ώρα (ανάλογα με το φούρνο σας).
Η λαδένια σας είναι έτοιμη. Καλή όρεξη!