11 OCTOBER 2023
Κοτόπουλο με Κουσκούς και Λαχανικά
ΥΛΙΚΑ
1700 γρ. κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια
2 φρέσκα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
1 φλ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1 φλ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 λεμόνι
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
φρέσκο τζίντζερ (κομμάτι περίπου 5 εκ.), ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πάπρικα
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. κουρκουμάς
1/2 κ.γ. κάρδαμο, τριμμένο
1/4 κ.γ. μπούκοβο
1/4 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. σαφράν
1/2 φλ. ελαιόλαδο
500 γρ. καρότα, ξεφλουδισμένα
2 βολβοί φινόκιο, καθαρισμένοι και ψιλοκομμένοι
1 φλ. αρακάς
1 φλ. πράσινες ελιές
3 φλ. ζωμός κοτόπουλου
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 φλ. κουσκούς
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας με πιπεριά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο.
Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, 1/2 φλιτζάνι από κόλιαντρο και μαϊντανό, χυμό από ένα λεμόνι, το σκόρδο, το τζίντζερ, την πάπρικα, το βούτυρο, τον πελτέ, το κύμινο, τον κουρκουμά, το κάρδαμο, το μπούκοβο, την κανέλα και το σαφράν και ανακατεύετε. Σκεπάζετε και αφήνετε να μαριναριστεί στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Κρατάτε τη μαρινάδα από το κοτόπουλο ξεχωριστά.
Σοτάρετε το κοτόπουλο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει, για περίπου 5-6 λεπτά. Προσθέτετε τα καρότα, τον μάραθο, τον αρακά, τις πράσινες ελιές, τη μαρινάδα που έχετε κρατήσει και 1 φλιτζάνι από το ζωμό.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να πάρει βράση. Στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο, για περίπου 35 λεπτά.
Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό σκεπασμένο για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι κόλιανδρο και μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε.
Βάζετε το κουσκούς σε ένα μεγάλο μπολ.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτετε το ξερό κρεμμύδι και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσει ελαφρά, για περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτετε τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια ζωμό και μόλις πάρει βράση, αφαιρείτε από τη φωτιά και περιχύνετε το κουσκούς με το ζωμό. Καλύπτετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε για 15 λεπτά.
Ανακατεύετε το κουσκούς με ένα πιρούνι και αλατοπιπερώνετε. Σερβίρετε το κουσκούς με το κοτόπουλο.
Το φαγητό σας είναι έτοιμο. Καλή όρεξη!