19 JANUARY 2022
Ιμάμ Μπαϊλντί
ΥΛΙΚΑ
6 μεγάλες μελιτζάνες
5-6 σκελίδες σκόρδου
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 μεγάλο φρέσκο κρεμμύδι
2 κ.σ. μαϊντανό
1 φλ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
1/2 φλ. πελτές ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.γ. κύμινο
ελαιόλαδο για το μαγείρεμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και κάνετε 3 χαραγματιές κατά μήκος στην καθεμία. Θα πρέπει να τις χαράξετε από τη μία πλευρά, ώστε να έχουν περίπου ένα δάχτυλο απόσταση τα ανοίγματα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.
Ρίχνετε στα ανοίγματα λίγο λάδι, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Βάζετε το ταψί στο φούρνο για 40' με τα ανοίγματα προς τα πάνω.
Ψιλοκόβετε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, ρίχνετε 4 κουταλιές λάδι σε ένα τηγάνι και μόλις το λάδι κάψει, τα σοτάρετε. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνετε να σοταριστούν για περίπου 15 λεπτά.
Προσθέτετε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον πελτέ ντομάτας, χαμηλώνετε τη φωτιά στο σιγανό και ανακατεύετε όλα τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα.
Παράλληλα βγάζετε τις μελιτζάνες από το φούρνο. Πατάτε λίγο με ένα κουτάλι στο σημείο που τις έχετε χαράξει, ώστε να δημιουργηθούν "λακούβες".
Μοιράζετε τη γέμιση στα ανοίγματα που έχετε δημιουργήσει σε καθεμία μελιτζάνα.
Αν θέλετε προσθέτετε λίγη φέτα πάνω από τις μελιτζάνες και ραντίζετε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ψήνετε για άλλα 20'. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και καλή σας όρεξη!