13 DECEMBER 2023
Gazpacho avocado
ΥΛΙΚΑ
2 ώριμα αβοκάντο, ξεφλουδισμένα και χωρίς κουκούτσι
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
500ml ζωμό λαχανικών
50γρ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
120ml κρέμα γάλακτος (ή κρέμα καρύδας για μια επιλογή vegan)
25γρ. καρύδια
25γρ. κάσιους
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Αφαιρούμε τη σάρκα του αβοκάντο και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Με ένα μπλέντερ το ομογενοποιούμε.
Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και την πιπεριά τσίλι. Σιγοβράζουμε τη σούπα για άλλα 5-7 λεπτά ώστε να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή την κρέμα καρύδας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε τη σούπα για λίγα λεπτά ακόμα και την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε τη σούπα αβοκάντο ζεστή, γαρνίροντας με επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό, κομμάτια αβοκάντο, κάσιους και καρύδι σπασμένο.
Fun Fact! Η λέξη gazpacho προέρχεται απ’ την Ελληνική λέξη “γαζοφυλάκιον”. Σύμφωνα με την πιο επίσημη θεωρία, η λέξη αναφέρεται σε ένα κουτί που χρησιμοποιούνταν στις παλιές εκκλησίες, όπου οι πιστοί έριχναν τον οβολό τους, ο οποίος εκτός από νομίσματα περιείχε και ψωμί. Καθώς το ψωμί και το σκόρδο ήταν η βάση της παλιάς εκδοχής του γκασπάτσο, στο πέρασμα του χρόνου το όνομα διαμορφώθηκε όπως το γνωρίζουμε σήμερα.