02 JANUARY 2024
Φασολάδα λαχανικών με μυρωδικά
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. άσπρα φασόλια
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
1 κλωνάρι σέλινο, ψιλοκομμένο
1/3 φλ. λευκό κρασί
2 φλ. λάχανο, ψιλοκομμένο
3-4 φλ. (αναλόγως πόσο πηχτή τη θέλετε) ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι
1/4 κ.γ. μπούκοβο
1/2 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
1 πρέζα αποξηραμένο δενδρολίβανο
1 πρέζα αποξηραμένο βασιλικό
1 πρέζα μαντζουράνα
2 φύλλα δάφνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Μόλις αρχίσει να ροδίζει ελαφρώς, προσθέτετε το σκόρδο, το σέλινο και το καρότο. Σοτάρετε άλλα 10 περίπου λεπτά για να αφήσετε τα λαχανικά να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
Προσθέτετε το λευκό κρασί και σοτάρετε μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά, για περίπου 5-7 λεπτά. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάχανο και ανακατεύετε καλά.
Αφήνετε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια σκεπάζετε και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.
Ρίχνετε τα φύλλα δάφνης και μετά μεταφέρετε περίπου 2 1/2 – 3 φλιτζάνια από τη σούπα σε ένα μπλέντερ. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Μεταφέρετε ξανά στην κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθούν. Εάν είναι πολύ πηχτό, προσθέτετε περισσότερο ζωμό μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση.
Προσθέτετε το ψιλοκομμένο λάχανο και αφήνετε να σιγοβράσει για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί. Δοκιμάζετε και προσαρμόζετε τις γεύσεις όπως θέλετε.
Η φασολάδα σας είναι έτοιμη. Τη σερβίρετε ζεστή, με λίγο ψωμάκι αν το επιθυμείτε.