13 DECEMBER 2023
Caesar salad
ΥΛΙΚΑ
Για τη σαλάτα
Μαρούλι Romaine, πλυμένο και κομμένο
Κρουτόν (μπορείτε να τα αγοράσετε ή να φτιάξετε τα δικά σας)
Τριμμένη παρμεζάνα
Caesar sauce
125γρ. μαγιονέζα
60γρ. τριμμένη παρμεζάνα
1 φιλέτο αντζούγιας
40γρ. φρέσκο χυμό λεμονιού
20γρ. νερό
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Dijon
1 σκελίδα σκόρδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα μπολ την μαγιονέζα και την τριμμένη παρμεζάνα.
Πολτοποιούμε την αντζούγια μαζί με το χυμό λεμόνι, το σκόρδο και το νερό και τα προσθέτουμε στην μαγιονέζα μαζί με την μουστάρδα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα μπολ βάζουμε το κομμένο μαρούλι μαζί με την τριμμένη παρμεζάνα και τα κρουτόν. Προσθέτουμε την Caesar sauce και ανακατεύουμε μέχρι να επικαλυφθούν τα μαρούλια.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας από πάνω τριμμένη παρμεζάνα και κρουτόν.
*Στη σαλάτα του Καίσαρα μπορούμε προαιρετικά να προσθέσουμε και κοτόπουλο ψητό.
Fun Fact! Σε ποιον Καίσαρα οφείλει την ονομασία της η διάσημη σαλάτα; Σίγουρα όχι στον Ιούλιο Καίσαρα, όπως συνειρμικά πιστεύαμε. Η ονομασία προέρχεται από το δημιουργό της συνταγής, Caesar Cardini ο οποίος μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο μετανάστευσε στις ΗΠΑ και δημιούργησε ένα οικογενειακό εστιατόριο στην Τιχουάνα του Μεξικό. H Caesar salad προέκυψε εντελώς τυχαία. Στις 4 Απριλίου του 1924, ημερομηνία επετείου της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, το μαγαζί του Cardini είχε τόση δουλειά που οι προμήθειες τελείωσαν γρήγορα και η κουζίνα αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τους πελάτες. Έτσι, ο chef Caesar προκειμένου να ικανοποιήσει όλους τους πελάτες, συγκέντρωσε όλα τα διαθέσιμα υλικά και δημιούργησε μια σαλάτα που τη σέρβιρε ως μοναδικό πιάτο της ημέρας. Η σαλάτα έκανε τόσο καλή εντύπωση στο κοινό, που καθιερώθηκε στο μαγαζί και μετέπειτα σε ολόκληρη την Αμερική.