21 DECEMBER 2021
Βασιλόπιτα με πορτοκάλι και αποξηραμένα φρούτα
ΥΛΙΚΑ
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
1½ φλ. ζάχαρη
6 αβγά
2 φλ. φαρίνα
1 φλ. αμύγδαλα, σε σκόνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 φλ. σταφίδες
5 σύκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
5 βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κρατάτε 1/4 του φλυτζανιού φαρίνα στην άκρη και ανακατεύετε την υπόλοιπη με τα θρυμματισμένα αμύγδαλα και το μπέικιν πάουντερ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι για περίπου 5 λεπτά και προσθέτετε τη ζάχαρη. Συνεχίζετε να χτυπάτε για μερικά λεπτά ακόμα, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα.
Ρίχνετε τα αβγά ένα ένα και συνεχίζετε να χτυπάτε για 3-4 ακόμα λεπτά. Προσθέτετε το ξύσμα από πορτοκάλι και το χυμό του εναλλάξ με το μίγμα του αλευριού.
Όταν το μίγμα γίνει λείο και ομοιογενές σταματάτε το χτύπημα. Ανακατεύετε τις σταφίδες, τα ψιλοκομμένα σύκα και τα βερίκοκα. Ενσωματώνετε στη ζύμη τη φαρίνα που κρατήσατε, ανακατεύοντας με σπάτουλα.
Ρίχνετε το μίγμα σε φόρμα με διάμετρο 23-24εκ αφού την έχετε προηγουμένως βουτυρώσει . Ψήνετε την πίτα στους 175°C για 40'-50'.
Την αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά και την αναποδογυρίζετε σε σχάρα. Αφού κρυώσει εντελώς της βάζετε το νόμισμα.
Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.