1. Πως να τα διατηρήσετε για 2-3 ημέρες:
Αν θέλετε να διατηρήσετε τα μυρωδικά σας φρέσκα για μικρό χρονικό διάστημα δεν χρειάζεται να μπείτε σε μεγάλο κόπο. Μπορείτε πολύ απλά να κάνετε ό,τι ακριβώς κάνετε για να μην μαραθούν τα λουλούδια σας. Τοποθετείτε ολόκληρο το ματσάκι του μαϊντανού ή του άνηθου κλπ (σαν ανθοδέσμη) μέσα σε ένα βάζο με νερό και αλλάζετε το νερό μία φορά την ημέρα.
2. Πως να τα διατηρήσετε για 1 εβδομάδα: Πλένετε καλά το ματσάκι, το τινάζετε καλά και το τυλίγετε σε χαρτί κουζίνας. Έπειτα το τοποθετείτε μέσα σε ένα σακουλάκι (κατά προτίμηση με φερμουάρ) και το κλείνετε καλά. Βάζετε το σακουλάκι στο ψυγείο και έτοιμο! Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε τα μυρωδικά σας για 6-7 μέρες.
3. Πως να τα διατηρήσετε έως και 20 μέρες: Παίρνετε μερικά βάζα, σε ό,τι μέγεθος σας βολεύει, και αφού τα πλύνετε πολύ καλά, τα αποστειρώνετε βράζοντάς τα σε καυτό νερό. Στη συνέχεια, τα σκουπίζετε καλά και τοποθετείτε μέσα τα μυρωδικά, κομμένα σε κλωναράκια χωρίς κοτσάνια. Διατηρούνται στο ψυγείο.
4. Πως να τα διατηρήσετε για περισσότερο από 3 μήνες:
Αφού πλύνετε, στεγνώσετε και ψιλοκόψετε τα μυρωδικά, τα τοποθετείτε μέσα σε σακουλάκια και τα βάζετε στην κατάψυξη. Για να τα ξεχωρίζετε μπορείτε να γράψετε πάνω σε κάθε σακουλάκι, με ένα στυλό, το αρχικό τους γράμμα. Μ για μαϊντανό, Α για άνηθο, Σ για σέλινο, Δ για δυόσμο κλπ. Να γνωρίζετε ότι ο δυόσμος μαυρίζει στην κατάψυξη αλλά αυτό δεν αλλοιώνει την ποιότητα ή το άρωμά του.
5. Πως να τα διατηρήσετε για πάρα πολύ καιρό:
Τα παγάκια είναι ο πιο πρακτικός τρόπος που δίνει και την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ψιλοκόβετε καλά τα μυρωδικά και τα τοποθετείτε μέσα σε παγοθήκες. Γεμίζετε με νερό και καταψύχετε. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα τα μυρωδικά σας για πάρα πολύ καιρό. Για να τα ξεχωρίζετε μπορείτε να γράφετε πάλι το αρχικό γράμμα τους, όπως στα σακουλάκια, στην πλαϊνή πλευρά της παγοθήκης, δίπλα από το κάθε ένα.